Prima pagină Călătorii În România Pribegind prin Carpati

Pribegind prin Carpati

De la Km 0

Mesaj necitit 02 Apr 2012, 10:47
andreiusca Avatar utilizator
Membru Platina
Membru Platina

Mesaje: 792
Localitate: Bucureşti
Tipul: i10
Capacitatea cilindrică: 1,1
Combustibil: Benzina
Anul fabricaţiei: 2008
Buna dimineata,

M-am gandit ca poate ar fi frumos sa avem un coltisor pentru povesti de munte. Asadar voi incepe eu ... desi sunt constienta ca exista persoane care ar putea sa incante cu multe povesti despre ce inseamna sa mergi pe munte.. :-) .

Ultima aventura a mea - 31. 03.2012 - Muntii Capatanii

Undeva, saptamana trecuta primesc o intrebare: "Ai vrea sa mergi la munte?". Bineinteles raspund "DAAA!!!", fara sa ma gandesc la prea multe. Intreb pe unde mergem, mi se raspunde relativ vag ca prin zona Cozia, cu plecare din Brezoi. Ma uit si eu putin pe harti, insa nu citesc vreo descriere de traseu care sa ma panicheze... deci, ma hotarasc, merg si eu cu grupul de mici aventurieri.

Sambata, la ora 9.45, incepem traseul. Toti echipati de traseu, ne aruncam un ochi la munte, nu parea fantastic, nu era zapada prea multa... zicem "Hai!!" si am pornit...

Putin dupa ce am pornit intreb asa, intr-o doara, cum a gasit traseul, cat dureaza, cam ce vedem.. d-astea de care nu ma gandisem sa intreb pentru ca cei care m-au invitat nu pareau cine stie ce experti sau mari aventurieri (deci in capul meu era traseu usor de vara - rau am facut ca am gandit asta)... Si primesc raspunsul : "Pai, citesc o carte de unde ma inspir - Muntii nostri-.. si se povesteste de acest traseu.. iarna e impracticabil, vara nu e bine sa mergi ca sunt vipere, deci acum e vremea... Oricum traseu e de vreo 10 ore".
Afland aceasta ... inghit in sec si intreb "Caaaat ?????? 10 ore????". Era cam la limita si inaintarea era oarecum lenta, traseul e marcat destul de prost. De vreo doua ori am apucat-o pe drum gresit. Oricum cam toata experienta a fost o fuga dupa marcajul cu bulina rosie @-) .Dar ne hotaram sa continuam.
Am mers bine, fara prea multe peripetii, am avut cateva puncte de belvedere, insa traseu e prin padure, fara poteca vizibila .. iar frunzele ingreunau destul de mult urcatul si coboratul. Pe la ora 1.30 ne hotaram sa facem un popas de masa undeva sus, la soare caci chiar se facuse putin cald, soarele era pe cer.. iar de acolo puteam vedea muntii Cozia, vedeam 2 varfuri mici, Turnurile din cate am inteles, se putea vedea Oltul, satul Brezoi, muntii Latoritei... privelistea era fumoasa.

Am mancat, ne-am odihnit si am continuat drumul oarecum stresati de timp. Si asta deoarece era ora 2 si din cate ziceau in carte, nu eram nici la jumatatea drumul... asadar "Panicaaa!!!". Am lasat soarele in spate si am intrat iar in padure, urcand si coborand cate 10-50m altitudine, alergand dupa marcaj, incercand sa nu alunecam pe frunzele multe si umede (Slava Domnului ca nu era cald.. ca daca mai erau si vipere cred ca eram si mai stresata). Dupa vreo 1 ora de mers, asa prin padure, am ajuns undeva langa o sa, unde zapada inca detinea teritoriul... asadar, hai prin zapada. Aveam parazapezi, eram teoretic pregatita pentru zapada, insa nu pentru prea multa si mai ales ca era si d-aia umeda, care se topeste uosr.... deci in vreo 2 ore aveam niste mici iazuri in bocanci, iar noi tot urcam si coboram prin zapada acum, tot prin padure.

Am avut momente in care marcajul era greu de gasit si toti eram stresati ca nu-l gasim si nu stim unde sa merge, momente in care ne intorceam la carte si cautam ceva informatii referitoare la unde suntem. De exemplu "Drumul ajunge la marginea unei limbi de stanca care nu poate fi traversata, asadar, drumul coboara pana la baza limbii, pe unde se traverseaza. Odata traversata limba de munte, drumul coteste usor la stanga si dupa cateva clipe, coteste brusc 90 de grade la dreapta si urca....". Deci cam asa sunau instructiunile noastre cand marcajul disparea. Zona asta din povestea de mai sus, a fost una din cele mai periculoase, deoarece era coborare pe zapada pe langa stanci, si panta destul de abrupta - noroc cu copacii din zona.

Ei bine, multe momente de panica, de intrebari "Cum ajungem acolo? Cum inaintam, caci nu se vede cararea? Peste copacul asta trebuie sa sarim????". Iar zapada faacea lucrurile sa fie si mai dificile, caci se surpa pe panta si daca nu te tineai de copaci, nu aveai nici o sansa sa nu aluneci. Deci..."Iubesc Naturaaaaa!!" . Mai ales dupa numarul mare de copaci pe care i-am luat in brate, bradutii pe care i-am stresat ca sa pot sa inaintez fara sa cad in prapastie.

Si, cum timpul s-a scurs foarte repede, in comparatie cu inaintarea noastra prin zapada pana la genunchi (din 3 pasi, noi erau cu cufundare), panica a inceput sa se instaleze si sa puna stapanire pe nervii nostrii. La ora 17.00 de intrebam unde este poienita de unde trebuia coborarea sa inceapta. Am uitat de placerea de a fi pe munte, de a admira muntele, privelistile, eram toti stresati, cautand marcajul, si intrebandu-ne, pana cand mai urcam? Pe unde coboram? Insa nimeni nu putea sa ne raspunda la intrebari.. nimeni nu stia cat va mai dura....

La ora 18.20 am gasit o poienita.. in teorie de acolo trebuia sa coboram, dar pe unde???? Marcajul nu era de gasit!! Asadar 10 min am cautat disperati o bulina rosie.. Am gasit-o exact acolo unde nu ne asteptam si am inceput coborarea. Deja, bocanci majoritatii celor din grup formasera lacuri de acumulare, zapada tot pana la genunchi, iar marcajul tot nu era usor de gasit.... Dar in teorie mai aveam 1h30min de coborare plus 4 km de drum forestier... si da, era 18.30 :-( . Deja, acum eram dupa cam 9 ore de mers in conditii nu tocmai prielnice, oboseala se instalase, geninchii dureau, spate ma durea, iar faptul ca soarele disparuse ma ingrijorea foarte tare.... dar continuam coborarea, care la un moment dar a inceput sa fie doar prin frunze...

La ora 19.50 eram jos, la drumul forestierr.. inca pe lumina. La limita! si cand am ajuns la el, am zis, gata ajungem bine.... Wow, ce ne-am inselat. Pe Cheile Lotrisorului, zapada era la ea acasa, din loc in loc se vedeeau urmele alunecarilor de pamant, de zapada... iar lumina incepea sa se stinga. Nu e nevoie sa zic ca am ajuns la cascada Lotrisor pe intuneric... iar la ora 21.15 eram la motelul Lotrisor de unde urmau sa ne ia 2 taxiuri sa ne duca la masinile lasate in Brezoi.

Asadar, o aventura in toata puterea cuvantului. Cu multe momente de stres, panica, in care nu credeeam ca ajungem la drumul forestier pe lumina, iar toate astea pe un drum de 9-10 ore, facut de fapt in 12 ore. Norocul nostru ca nu a plouat!!!!

PS: Sper ca va placut povestea mea, pozele vor veni in curand. Si va invit pe toti sa va depanati povestile aici!!! :-*

Mesaj necitit 02 Apr 2012, 13:16
Dannyboy

A fost o incantare sa citesc, multumesc frumos! Numai ca mi-am intarit convingerea ca, cu tine nu e bine sa mergi pe munte =))
Ai mai relatat o aventura aproximativ la fel prin Alpi sau nu stiu pe unde :D Oricum te admir!

Mesaj necitit 02 Apr 2012, 14:17
andreiusca Avatar utilizator
Membru Platina
Membru Platina

Mesaje: 792
Localitate: Bucureşti
Tipul: i10
Capacitatea cilindrică: 1,1
Combustibil: Benzina
Anul fabricaţiei: 2008
Stii, nu sunt eu de vina.. de data asta, chiar nu am fost eu cea care a initiat aventura.. :-??

Insa s-ar putea sa mai am niste material pentru dupa Paste. Tocmai am fost invitata la 3 zile de munte in Hasmas, pe la Lacul Rosu. Nu stiu daca ma duc, dar daca ma duc... o sa am ce povesti.. :ymblushing:

Mesaj necitit 02 Apr 2012, 19:49
andreiusca Avatar utilizator
Membru Platina
Membru Platina

Mesaje: 792
Localitate: Bucureşti
Tipul: i10
Capacitatea cilindrică: 1,1
Combustibil: Benzina
Anul fabricaţiei: 2008

Mesaj necitit 02 Apr 2012, 21:22
ilie_v Avatar utilizator
Membru Platina
Membru Platina

Mesaje: 3301
Localitate: Bucuresti
Tipul: Accent
Capacitatea cilindrică: 1399
Combustibil: Benzina
Anul fabricaţiei: 2008
Status: "Education is the most powerful weapon which you can use to change the world."

Foarte frumoase pozele... felicitari!!!

Mesaj necitit 03 Apr 2012, 10:32
Gladiator

Peisaje superbe....... f:1 .....ma gandesc cum va fii acolo la vara...... :-BD

Mesaj necitit 03 Apr 2012, 12:43
andreiusca Avatar utilizator
Membru Platina
Membru Platina

Mesaje: 792
Localitate: Bucureşti
Tipul: i10
Capacitatea cilindrică: 1,1
Combustibil: Benzina
Anul fabricaţiei: 2008
Nu stiu cum ar fi vara.. dar am auzit ca e zona preferata de vipere.. deci nu prea vreau sa aflu /:)

Mesaj necitit 08 Apr 2012, 18:59
Radu_dac Avatar utilizator
Membru Platina
Membru Platina

Mesaje: 852
Localitate: Bucuresti
Tipul: i30
Capacitatea cilindrică: 1,4L
Combustibil: benzina
Anul fabricaţiei: 2011
Vezi Andreius,daca n-ar fi cu peripetii, n-ai avea ce povestii :)) .Iesirea cred ca a fost superba dupa poze,felicitari. f:1

Mesaj necitit 17 Apr 2012, 08:00
andreiusca Avatar utilizator
Membru Platina
Membru Platina

Mesaje: 792
Localitate: Bucureşti
Tipul: i10
Capacitatea cilindrică: 1,1
Combustibil: Benzina
Anul fabricaţiei: 2008
Apropoo de peripetii... am iesit in casa in week-end-ul de Pasti.. wow, cate peripetii. Si de data asta voit :( . Dar cu un grup mult mai simpatic .. :D .

Acum nu am timp de povestit, insa am poze :
https://picasaweb.google.com/115374693393327227973/Easter2012CalimaniMountains

Am fost in Muntii Calimani. Am stat la cabana Lomas. Am vrut sa ajungem in Rehitis si la cascada Lomasel (sau ceva de gen se numea cascada).. insa n-a fost sa fie, vremea si echipament cam pentru vara nu ne-a ajutat (pe mine sigur pentru ca sunt foarte lovita acum :(( ). Insa frumos loc, merita 400km la vara. :P

Mesaj necitit 02 Mai 2012, 09:47
andreiusca Avatar utilizator
Membru Platina
Membru Platina

Mesaje: 792
Localitate: Bucureşti
Tipul: i10
Capacitatea cilindrică: 1,1
Combustibil: Benzina
Anul fabricaţiei: 2008
Daca a fost week-end... a fost cu o mica aventura prin Carpati.

De data asta am avut parte de 3 reprize de distractie si adrenalina... sa va povestesc :

1. Sambata, 28 aprilie, am mers in Piatra Mica (Piatra Craiului) alaturi de "vitezomani ai muntelui". Am plecat cam tarziu, dar a fost ok pana la urma... soare, voie buna si un grup simpatic.
Am plecat din Brasovpe la 10.00 cu destinatia Zarnesti, la Buturuga.. inceput de traseu spre Piatra Mica. Asa cum stiti, unii dintre voi, traseu incepe cu o plimbare prin padure pana in Poiana Zanoagei. De acolo am inceput urcatul pana la cruce... urcat greu pentru mine, mai ales pe caldura.. dar am ajuns.. fara plamani, aia ii lasasem in Poiana. Mai ales ca peisajul iti taie respiratia indiferent de anotimp.
Ajunsi sus, m-am descaltat repede pentru ca asa cum e traditia eu am patit ceva - mi-am dat cu un unguent pentru durerile de talpa pe care le am de ceva vreme, unguent cu "mic" efect de incalzire care a durat vreo 18 ore de la momentul in care l-am aplicat.. Iar urcarea a fost cu opriri dese pentru a descalta piciorul si al scoate la aer ca sa nu mor de caldura.... Ma rog, sus peisajul era superb. Puteai sa vezi Craiul, Bucegii, orasul Zarnesti.. ce sa mai, de vis.
Am papat ceva, scurt si am pornit spre vf Piatra Mica.. ca apoi sa facem coborarea spre Curmatura. Acolo urma sa ne racorim cu apa rece ... si/sau o bere. Zis si facut.. incepem coborarea.. Da, aia pe stanci (daca m-ar fi vazut mama, facea infart) si cu lanturi, cu prize interesante (stiu, nu e foarte periculos, dar suficient as zice eu).. Iar cand aproape sa ies din traseul de coborare, am alunecat pe grohotis si vai de fundul meu :(( . Well, am ajuns cu bine la Curmatura.. am baut juma de bere, m-am bronzat si s-a hotarat coborarea prin Prapastii... iei!! :( .
Am ajuns destul de repede jos in chei, si am inceput drumul prin chei, anevoios si luuung.. insa insotiti de un peisaj foarte frumos. Pacat ca eram deja la a doua vizionare, piciorul ma durea, eram obosita.. ca altfel as fi avut mai mult chef de poze :D .

Oricum, o zi frumoasa de sambata cu o plimbare prin munti.

2. Luni, 30 aprilie, a fost zi de rafting pe raul Buzau.... wow... asta da aventura si recomand celor care vor sa aiba parte de adrenalina.
Am plecat tot din Brasov, cu destinatia Nehoiu.. loc unde ne vedeam cu baietii de la OutdoorExperience pentru o tura de 10-12 km de aventura pe raul Buzau. Ajunsi acolo, am primit echipament : costume de neopren, veste de salvare si casti de protectie, plus o vasla. Odata echipati, am primit si instructajul... wow ce greu a fost sa ma concentrez .. era cald, neoprenul crea un "mic" efect de sauna... dar am aflat ce si cum sa ne descurcam si am pornit.... UUUUHUUUU!!!!!! Am avut parte de momente fantastice : coborari cu barca pe mici cascade, opriri pe diverse stanci, evitat de stanci prin rotire.. au cazut 3 din 5 oameni din barca (eu si carmaciul am ramas in barca :)) ) si au trebuit sa fie salvati...
Si totul s-a terminat cu punctul culminant, "masina de spalat" - o coborare unde se creaza un vartej similar cu cel din masina de spalat. Evident, era periculos si ideea e sa ramai in barca.. insa una din barci s-a rasturnat si cineva a fost prins de vartej.. dupa vreo 2-3 minute vartejul la "scuipat" afara si a fost salva insa omul era terminat...
Dupa vartej, traseul s-a incheiat.. am iesit la mal, am luat barcile si am urcat la punctul de intalnire cu masina care trebuia sa ia soferii sa ii duca la masini...

Superba aventura, nu exista cuvinte care sa exprime prin ce am trecut.. insa pot zice ca am facut febra la fund de cat de incordata am stat in barca aia.

3. Luni, 1 Mai, o zi de sarbatoare prin relaxare, mici si ... suc pentru ca eu trebuia saconduc inapoi in Bucuresti seara :( .
Am plecat din Brasov cu ideea, eu restul stiau, ca mergem in Poiana Brasov prin padure.. insa pe traseu am aflat ca de fapt urmau 4 ore de traseu spre cabana Postavaru.. uuuufff si eram asa entuziasta la inceput, insa cand am aflat cat de lung e traseu m-am dezumflat rapid. Insa am aflat cam tarziu.. asa ca am mers in continuare prin padure, cu urcari si coborari.. oricum placut pana a devenit plictisitor. Insa macar eram in padure, la adapost de soarele care ardea destul de tare.
Dupa 4 ore am ajuns la Postavaru... mmmmm mici si Cola, ca bere nu se putea...ce viata!!!!!
Coborarea s-a facut in Poiana, pe partii, caci au distrus padurea/cararea veche pentru partii.. insa a fost o coborare rapida, fara dureri. Asa mai alergata!!
Si din Poiana, luat de autobuz inapoi in Brasov pentru un dus si juma de ora de somn pentru a ma pregati de drumul inapoi acasa...

Ce trist a fost sa las in urma un mini concediu de vis: Am avut munte (mult munte), am avut adrenalina, muzica buna (am uitat sa zic ca am fost in Sfantu Gheorghe la zilele orasului si au fost acolo Iris&Felicia Filip si Omega), mancare buna (bulz, Kurtos, mici) iar compania... de zile mari - unii secui si brasovenii super oameni, de viata si aventurieri si cu suflet bun.... Nu am cuvinte sa le multumesc ca m-au luat cu ei pe munte si la distractie !!!

PS: Pozele pe Facebook!!!!

Mesaj necitit 02 Mai 2012, 22:51
Geopel Avatar utilizator
Membru Platina
Membru Platina

Mesaje: 1712
Localitate: Bucuresti
Tipul: Signum
Capacitatea cilindrică: 2172
Combustibil: motorina
Anul fabricaţiei: 2003
WOW!!!

:Th

Mesaj necitit 25 Iun 2012, 14:15
andreiusca Avatar utilizator
Membru Platina
Membru Platina

Mesaje: 792
Localitate: Bucureşti
Tipul: i10
Capacitatea cilindrică: 1,1
Combustibil: Benzina
Anul fabricaţiei: 2008
Baieti.. si fete.. am fost iar prin zona montana. Nu zic la munte ca n-am umblat pe munte cu rucsaul in spate. Am fost doar la Brasov, cu o mica oprire in Baraolt.. dar mica.
Insa nu asta e important.. ci faptul ca am apucat si eu in sfarsit, dupa mult timp, sa ajung in Cetatea Rasnovului. Superba cetate!!! Si ce vedere de acolo!! :YMDAYDREAM: . Daca nu ati mers, va rog sa o faceti. Intrarea este doar 10 ron.. si au introdus si un aparat de facut monede... 4 ron ;;) .
Iar dupa aceasta vizita, am mers si la pestera "Valea Cetatii". Este o pestera recent descoperita, prin 1994, pe care au aranjat-o special pentru vizitat. Se gaseste la 1.5km departare de Rasnov.
Pestera are un culoar de vreo 20 m pana la camera principala. Aceasta e inalta de 25m... si aranjata cu iluminare pe led-uri (lumina rece pentru a conserva temperatura din pestera). Ceea ce este fantastic la aceasta pestera este faptul ca in fiecare vineri si sambata, 5 membrii ai Filarmonicii din Brasov sustin un concert in pestera. Acustica e foarte buna, motiv pentru care nu folosesc microfoane sau boxe. Iar cei care vin, stau in jurul lor, pe culoarele amenajate pentru vizitat. Foarte interesant... Nu am fost la concert, insa cred ca se merita data viitoare cand voi fi in zona.
Si inca ceva interesant, se poate face expeditie speologica .. adica, poti sa te echipezi si sa incerci sa iesi din pestera, pe culoarul care duce spre cealalta parte a versantului -> poti fi speolog pentru o zi ;)) daca asta e ceea ce-ti doresti.

Cam atat pentru saptamana trecuta. Am sa pun si cateva poze din pestera cand ajung acasa... Revin ..

Mesaj necitit 25 Iun 2012, 14:50
Bog54 Avatar utilizator
Membru Platina
Membru Platina

Mesaje: 2886
Localitate: Bucureşti
Tipul: i30
Capacitatea cilindrică: 1,6/122 CP
Combustibil: Benzina
Anul fabricaţiei: 2008
Status: Omul de serviciu

Măi da' ce te plimibi :)) Bvo soro, altădată să ne iei şi pe noi ce_oameni

Mesaj necitit 25 Iun 2012, 16:38
andreiusca Avatar utilizator
Membru Platina
Membru Platina

Mesaje: 792
Localitate: Bucureşti
Tipul: i10
Capacitatea cilindrică: 1,1
Combustibil: Benzina
Anul fabricaţiei: 2008
Data viitoare mergem impreuna.. Acum am fost in interes personal :ymblushing: si nu prea putea sa va iau.

Mesaj necitit 26 Iun 2012, 14:58
Ima Avatar utilizator
Membru Argint
Membru Argint

Mesaje: 582
Localitate: Bucureşti
Tipul: i30
Capacitatea cilindrică: 1,6
Combustibil: Benzina
Anul fabricaţiei: 2008

Super, Andreea! :kis
Am cautat imagini cu pestera... si am vazut ca in februarie 2010 spuneau: "nu este o pestera deschisa publicului, deoarece intrarea se face anevoios" :)

Mesaj necitit 26 Iun 2012, 20:26
Dannyboy

Ima scrie:
Super, Andreea! :kis ... intrarea se face anevoios" :)


Sunt fan :D Dar mai bine va astept cu o sticla de Ouzo.

Mesaj necitit 27 Iun 2012, 09:47
andreiusca Avatar utilizator
Membru Platina
Membru Platina

Mesaje: 792
Localitate: Bucureşti
Tipul: i10
Capacitatea cilindrică: 1,1
Combustibil: Benzina
Anul fabricaţiei: 2008
Am poze acasa si pe telefon.. o sa pun cateva poze diseara..doar ca, fiind intuneric, calitatea nu e cea mai buna (mi-a murit aparatul :(( ).

Pestera se pare ca s-a deschis in 2011 publicului. In 2010 au construit intrarea si au amenajat-o.

Mesaj necitit 27 Iun 2012, 21:31
Radu_dac Avatar utilizator
Membru Platina
Membru Platina

Mesaje: 852
Localitate: Bucuresti
Tipul: i30
Capacitatea cilindrică: 1,4L
Combustibil: benzina
Anul fabricaţiei: 2011
Hai surioara, ca e seara...........!

Mesaj necitit 27 Iun 2012, 22:45
andreiusca Avatar utilizator
Membru Platina
Membru Platina

Mesaje: 792
Localitate: Bucureşti
Tipul: i10
Capacitatea cilindrică: 1,1
Combustibil: Benzina
Anul fabricaţiei: 2008
Asa cum am promis... am pus pozele pe Picasa https://picasaweb.google.com/115374693393327227973/CetateaRasnovuluiSiPesteraValeaCetatii.

Sper sa va placa :)

Mesaj necitit 28 Iun 2012, 16:36
Ima Avatar utilizator
Membru Argint
Membru Argint

Mesaje: 582
Localitate: Bucureşti
Tipul: i30
Capacitatea cilindrică: 1,6
Combustibil: Benzina
Anul fabricaţiei: 2008

Ce-mi place! :ymapplause:

Următorul

Înapoi la În România

cron